Faranghe - een italiaanse woonboerderij

 

Nieuwsbrief

La Dolce Vita - Eten & drinken

Pizzabakken op hoge temperatuur

Een steenoven kan makkelijk 400 graden halen en de pizza hoeft dan slechts enkele minuten in de oven en is dan klaar. Hoe kan je die baktemperatuur het beste benaderen?. Daarover meer in dit artikel.

1. Gebruik de hoogste temperatuur

Zet je oven op de hoogste temperatuur. Meestal is dat rond 250-275 graden. Hoe hoger hoe beter en hoe korter de baktijd wordt. Om de oven op zijn maximale temperatuur te krijgen moet je lang voorverwarmen zo’n 30 minuten door en door op zijn heetste stand. Je kan de laatste vijf minuten voor de pizza de oven in gaat ook de gril aanzetten. Op die manier creëer je nog wat extra warmte. Zet de gril wel uit zodra je de pizza in de oven doet.

2. Op een ondergrond van steen

Als je een paar platte bakstenen op het rooster van je oven legt, en die mee voorverwarmt zullen de stenen een gelijkmatige hitte afgeven aan je pizzabodem.

3. Draai de pizza halverwege de baktijd of gebruik de convectiefunctie van je oven.

Vaak is de warmte niet helemaal gelijk in de oven. De voorkant is dan kouder dan de achterkant van de oven. Daardoor wordt de pizza niet gelijkmatig gaar. Om dat te voorkomen kun je de pizza halverwege de baktijd een halve slag (180 graden) draaien. Heeft je oven een convectiefunctie gebruik die dan om de pizza beter en gelijkmatiger te bakken. Als je dan de oven openzet moet je de confectiestand uitzetten anders blaast ie alle warme lucht naar buiten.